Yağ enjeksiyonu nedir?
Yaş ilerledikçe yüzümüzde karşımıza çıkan önemli sorunlardan birisi de mevcut yumuşak dokudaki, özellikle yağ tabakasındaki kayıplardır. Buna ek olarak cilt kalınlığı ve kalitesi de azalmaktadır.
Yakın geçmişte, bu yumuşak doku kayıplarının tedavisinde dolgu maddeleri kullanılmaktaydı. Ancak, günümüzde yağ enjeksiyonları gerek dolgu amaçlı kullanılabilir olmaları, gerekse de yoğun kök hücre içeriği nedeni ile sıklıkla kullanılmaktadır. Yoğun kök hücre içeriği sayesinde, yumuşak doku kayıplarının yağ enjeksiyonu ile tedavi edilmesi aynı zamanda tedavi edilen alanda cilt kalitesini de belirgin olarak artırmaktadır.
Yağ enjeksiyonu için uygun bir aday mıyım?
Yağ enjeksiyonu vücudun her yerinde kullanılabilen bir işlemdir. Yüz bölgesi gençleştirme başta olmak üzere meme ve popo şekillendirmede de sıklıkla kullanmaktayız. Geçirişmiş ameliyat veya kazalara bağlı oluşmuş deformitelerin düzeltilmesinde de kullanılabilir.
Eğer yüzünüzde yaş ile oluşan çökmeler veya zayıflıklar, memeler ile ilgili küçük şekil bozuklukları veya asimetriler, popo – kalça bölgesinde yumuşak doku eksikliği benzeri şikayetleriniz var ise yağ enjeksiyonu için uygun bir aday olabilirsiniz.
Tedavisinde yağ enjeksiyonu kullandığımız sorunlar başlıca şu şekilde sayılabilir:
-
Yüzde özellikle göz çevresinde ve elmacık kemiği seviyesinde oluşan yumuşak doku kesiklikleri
-
Alt göz kapağında oluşan koyu halkaların tedavisi
-
Meme asimetrileri
-
Popo büyütme
-
Vücutta oluşmuş yumuşak doku deformiteleri
-
Bacak kalınlaştırma
Ameliyata karar vermek
Uygulanacak cerrahi girişim ister fonksiyonel isterse kozmetik amaçlı olsun plastik cerrahınızın seçimi çok önemlidir. Hasta aynı zamanda ameliyat öncesi ve sonrası plastik cerrahının uyarılarını titizlikle uymalıdır.
Ameliyat öncesi muayenede mevcut yağ birikimleri , cilt kalitesi, yağ eksikliği olan bölgeler incelenecek ve isteklerinizle yönelik sorular sorulacaktır. Plastik cerrahınız size uygulanacağı işlemden beklentisinin ne olduğunu açıklayacak ve tıbbi özgeçmişinizi sorgulayacaktır. Yaşınız, cildinizin yapısı, ırk özellikleriniz ve alışkanlıklarınız (diyet, sigara kullanımı) önemli faktörler olacaktır. Dahası, bu ilk muayenede başarılı bir sonuç için sizinle plastik cerrahınız arasında dürüstlüğe dayalı bir bilgi alış verişi sağlanacaktır.
Size uygulanacak girişim planlandıktan sonra cerrahınız size anestezi, hastane ve ameliyatın bütçesi konusunda bilgi verecek, ameliyatın risklerini anlatacaktır.
Ameliyat öncesi
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, yağ enjeksiyonu işleminden üç hafta öncesinde sigarayı kesmek, son 1 hafta da aspirin ve benzeri kan sulandırıcı etkisi olan ilaç ve bitkisel ürünleri kullanmayı bırakmanız gerekmektedir.
Ameliyat
İşlemin ilk ve en önemli aşaması ameliyat öncesi yapılan çizimlerdir. Hasta ayakta dururken hangi bölgeden ne kadar yağ alınacağı ve nerelere yağ ilave edileceği işaretlenir.
Ameliyatta kullanılacak anestezi tipi alınacak yağ miktarına ve ameliyat edilecek bölgeye göre değişir. Yüz bölgesi için yapılacak ise işlem lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Ancak meme veya popo gibi geniş alanda çalışılacaksa genel anestezi gerekir.
İşlem süresi de doğal olarak mevcut yağ birikimlerinin miktarına ve yapılacak ek işlemlere göre değişmekle birlikte ortalama 1-2 saat sürmektedir.
Anestezi sonrasında öncelikle yağ alınacak bölgelere uyuşturucu (lokal anestezi) ve kanamayı önleyici (adrenalin) ilaçlar içeren sıvı verilir. Küçük delikler açılır. Bu deliklerden ince borular (kanüller) sokularak vakum yardımı ile yağ dokusu emilir ve alınan yağ steril bir ortamda toplanır, yıkanır ve süzülür. Hazırlanan yağ, ilave edilmesi gereken bölgelere daha ince kanüllerle verilir.
Tüm hastalara işlem bitiminde yağ alınan bölgelere korse giydirilir.
Ameliyat sonrası
İşlem sonrası ağrı, ağır spor yaptıktan sonraki oluşan hamlama ağrısına benzer. Ancak ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilebilir ve birkaç gün içerisinde geçer.
Eğer genel anestezi ile yapılmış ise, hasta ameliyattan 2-3 saat sonra beslenir ve ayağa kaldırılır. Ertesi sabah var ise hastanın idrar sondası alınır ve reçetesi verilerek hasta taburcu edilir. Lokal anestezi altında yapılan işlemlerden hemen sonra hasta evine gidebilir.
Delik yerlerinde küçük pansumanlar bulunur. İlk 24 saat bu dileklerden kanlı bir sıvı sızabilir. Hasta ameliyat sonrasında ikinci gün banyo yapabilir. Üç gün sonra kontrole gelir ve sonrasında işine dönüp normal günlük aktivitelerine başlayabilir, araba kullanabilir. İlk üç hafta yürüyüş dışında spor yapmaması gerekmektedir. Üçüncü haftanın sonunda korse çıkarılır. Yağ alınan bölgelerde şişlik ve morluklar olabilir. Yağ verilen alanlardaki ödem de aynı şekilde 1 aya kadar devam edebilir. Bu süreçte yağ verilen alanların üzerine yatmamaya özen göstermek gereklidir.
Yağ enjeksiyonu ile tedavi edilen alanlara verilmiş olan yağların bir kısmı işlemden sonraki 6ay-1yıl içerisinde erimeye maruz kalabilir. Bu nedenle doktorunuzun önerdiği aralıklarda kontrollere gitmeniz ve sürecin fotoğraflanması önemlidir.